Kozma Nikolett

Kozma Nikolett

Szakmai tanulmányok és tapasztalat

Okleveles pszichológus MA diplomát az ELTE PPK karán szereztem 2004-ben, majd tanulmányaimat a PTE Klinikai Pszichológia szakán mélyítettem, ahol klinikai és mentálhigéniai szakpszichológus végzettséget szereztem 2009-ben. Mindeközben Autogén Tréning vezetői, Családterapeuta képzést, és a későbbikben Komplex pszichoterápiás módszereket (KIP, NLP, EHR)  és alap Sématerápia módszert végeztem. 
Korábban doktori tanulmányokat folytattam - és ma is folytatok- az ELTE Pszichológiai Doktori Iskolájában, ahol 2009-ben szereztem PhD abszolotóriumot. Legfőbb szakmai-kutatói kérdéseim a kodependencia témakörével kapcsolatosak, melyet a rendszerszemléleti nézőpontból igyekszek vizsgálni és elemezni. Ezen kívül legfőbb érdeklődési területem terápiás munkám során a családi konfliktusokkal terhelt páciensekkel folytatott munka. Korábbi pszichológiai munkám során kommunikáció- és személyiségfejlesztő önismereti csoportokat vezettem, valamint személyes hatékonyság és konfliktuskezelési tréningeket üzleti szférában és közoktatásban egyaránt. Oktattam a SOTE Egészségtudományi Karán és az ELTE Pszichológia karán. 2005-től Nevelési Tanácsadóban dolgoztam, ahol gyerekekkel, szülőkkel, pedagógusokkal foglalkoztam egyéni konzultációs, ill. csoportos és családi formában egyaránt. Jelenleg a SOTE ETK Alkalmazott Pszichológiai Tanszéken oktatok, ahol különböző egészségügyi, segítő foglalkozásokra készülő egyetemi hallgatók vesznek részt kurzusaimon, amelyek célja többek között, hogy az egészségügy különböző területein elhelyezkedni kívánó és majdani segítő/gyógyító szerepet betöltő hallgatók olyan megfelelő pszichológiai és kommunikációs ismereteket és kompetenciákat sajátítsanak el, amelyeket alkalmazni tudnak a majdnai gyógyító-páciens kapcsolat során a minél hatékonyabb és humánusabb gyógyulási folyamat érdekében.

Amiben segítek

Legfőképpen szorongásos, pszichoszomatikus, életvezetési, életút elakadási nehézségek, önismeretfejlesztés, fóbia, pánikzavar, PTSD, személyiségzavar, kényszertünetek kapcsán és családi konfliktusok, párkapcsolati kommunikációs illetve szexuális nehézségek esetén szoktak hozzám fordulni. Ezen kívül a pszichológiai problémák menüpont alatt felsorolt nehézségek, pszichés tünetek közül bármelyik esetén szívesen segítek.
Fontosnak tartom, hogy az egyén megismerje és meghatározza „ki is ő”, erősségeivel, gyengeségeivel, vágyaival együtt. Megtanulja szeretni magában, amit tud; megváltoztatni, amit lehet; és elfogadni azt, amin nem tud változtatni. Abban szeretnék és tudok Önnek segíteni, hogy - ha gyakran nehezen is, de-  ami kimondható, kimondja; ami a jobb közérzetért és életérzésért megtehető, megtegye; és legyen kihez fordulnia, ha a problémáiról szeretne beszélni, és értse meg önmagát és környezetét.

Terápiás módszereim

Egyszerűbb problémák esetén Rövid dinamikus terápiá, Autogén Tréninget, NLP egyéni felnőtt terápiát, vagy coachingot, szülői konzultációt és munkatársaimmal párterápiát és családterápiát végzek. Mélyebb önsimereti igény esetén hosszabb távú egzisztenciális pszichoterápiás szemléletű terápiával dolgozom relaxációt és komplex pszichoterápiás módszereket alkalmazva: KIP, Ericksoni Hipnózis, Regresszió-analízis, Ego-state, NLP, Sématerápia. Az alkalmazott módszert mindig az adott probléma kezeléséhez és személyiséghez illesztem, így gyakran ötvözöm a különböző technikákat. Testvér konfliktusokat testvér-terápiával egyéni konzultációs és családterápiás keretek között egyaránt segítek. Család- és párterápiát a szakmai protokollnak megfelelően co-terapeutával együtt kettős vezetéssel végzek. Jelenleg Rákóczi Emese gyermek klinikai és tanácsadó szakpszichológussal együtt dolgozom, akivel alapvetően rendszerszemléleti keretben alkalmazunk eltérő technikákat. A probléma jellegétől és a pár- családtagok személyiségétől függően strukturális technikákat, EFT érzelemre fókuszáló terápiás technikákat ötvözünk KVT és Séma terápiás elemekkel, valamint dramatikus és nonverbális gyakorlatokkal. 

 

Időpont kérés

Üzenet tartalma

Fájl csatolása

Megfelelő idősávok

Szolgáltatások

Kezelés típusa