Fogszabályozás

Fogszabályozás, a kezelés megkezdése

5 egyszerű lépés a szabályozott fogakért, amelyhez mindössze 3 találkozó szükséges.

1. Az első konzultáció: Kérjen egy konzultációs időpontot Dr. Klement Orsolya fogszabályozó szakorvosunkhoz, aki a személyes találkozó alkalmával meghallgatja, milyen eredményre vágyik, és feltárja milyen egyéb panaszai alakulhattak ki a rendezetlen fogsorból adódóan. Tájékoztatja Önt a fogszabályozási lehetőségekről és minden kérdésére készségesen választ ad. A fogszabályozó szakorvosi konzultáció ingyenessé tehető, díját a kezelés árából jóváírjuk, amennyiben fogászati kártyával rendelkezik.

2. Vizsgálatok: Az egyénre szabott kezelési terv elkészítéséhez szükséges az alapos kivizsgálás, mely az alábbi vizsgálatokból áll, és igény esetén már az első találkozókor elvégezhető. 1.) A száj és a fogazat alapos vizsgálata (rágófunkciók, harapás, esztétikum stb..). 2.) A panoráma röntgen kiértékelése, a teleröntgen (oldalirányból készített koponya felvétel) kiértékelése, amelyen pontosan kimérhető a felső és az alsó állcsont mérete, egymáshoz viszonyított helyzete, valamint a metszőfogak dőlésszöge. Fontos az állkapocsízület vizsgálata - a lágyrészek és működésük vizsgálata. 3.) A profil és egyéb arcesztétikai kívánalmak vizsgálata. 4.) Gyermekek esetében kézröntgen felvétel, a várható növekedés, csontosodás megállapítása céljából.
Pácienseink kényelmét szolgálja, hogy a kezelési terv felállításához szükséges összes röntgen-felvételt már az első találkozáskor rendelőnkben elkészíttethetik.

3. Tervezési folyamat: Első találkozó alkalmával megkezdődhet a tervezési folyamat előkészítése. Lenyomatvétel: a fogszabályozás pontos tervezést igényel, ehhez van szükség egy gyors és fájdalommentes lenyomatvételre. Fotódokumentálás: orvosi célú fotók elkészítése szükséges az arcesztétikai tervezés érdekében. Kezelési terv: A következő konzultációig, a fogszabályozó szakorvos tervező program segítségével elkészíti a személyre szabott kezelési tervet.

4. Második találkozó, a kezelési terv és a fogszabályozó készülék megrendelése: A fogszabályozó szakorvos bemutatja a személyre szabott kezelési tervet, amely tartalmazza a jelenlegi fogászati státuszt, a megoldandó feladatokat, a kitűzött fogszabályozási célokat, a választható kezelési lehetőségeket, a várhatóan felmerülő összes költséget, illetve a tervezett időtartamot. Több kezelési lehetőség esetén is részletesen ismerteti a kezeléseket, hogy Ön a legmegfelelőbb megoldást választhassa. Ezek után közösen kerül kiválasztásra a végleges fogszabályozó típus.

5. A harmadik találkozó és a készülék behelyezése: a közösen meghozott döntést követően az erre specializálódott fogtechnikai laboratóriumban elkészül az Ön személyére szabott fogszabályozó készüléke. A harmadik találkozáskor a fogszabályozó szakorvos átadja készülékét, illetve rögzített fogszabályozó esetén behelyezi és rögzíti a fogszabályozó készüléket. Ezzel a pillanattal elkezdődik fogainak szabályozása.

Felnőtt fogszabályozás

Hatékony fogszabályozásra felnőttek számára is van lehetőség rendelőnkben. A felnőttek is szeretnek visszatérni a fogszabályzó rendelésekre, mert amellett, hogy elégedettek az eredménnyel, nincs hosszú várakozás, és fiatalos, lendületes hangulat uralkodik.

Miben más a felnőtt fogszabályozás, és milyen esetben indokolt?

Ebben a korban az állkapocs és a teljes fogazat már kifejlődött állapotban van, ezért más fogszabályozó készülékre van szükség, mint a gyermekeknél, és hosszabb időt vesz igénybe a fogszabályozás, mint gyerekkorban.

A felnőttkori fogszabályozás céljai lehetnek:

  • Esztétikai: Mosoly és arc kedvezőbb esztétikája.
  • Funkcionális: A fogazat ideális funkcionális egységet alkosson, helyes nyelés és hatékony rágás. Rossz rágófunkció miatti fogkopások, foghiányok gasztroenterológiai problémák megelőzése.
  • Komplex kezelések részeként: gyakran egy foghiányt csak úgy lehet pótolni, hogy előtte a már "bedőlt" fogat szabályozzuk, megfelelő helyet biztosítva ezzel az implantátum beültetéshez. Jó hír az, hogy ehhez többnyire elegendő egy részeges fogszabályozás, amely külső szemlélő számára nem is mindig látható.
  • Beszédjavítás: Fontos célja a tiszta hangképzés révén egyes beszédhibák javítása, amely különösen fontos az előadóknak és üzletembereknek.
  • Anatómiai: Az asszimmetrikus állcsontok és rendezetlen fogazat következtében tartósan fennálló asszimmetrikus terhelés helyreállításával olyan anatómiai problémák és annak következtében előálló fájdalmas tünetek szüntethetők meg vagy előzhetők meg, mint a nyak, váll, gerinc, csípő és térd könyéki ízületi problémák,  az állcsont-, arc és halántékkörnyéki fájdalmak, fájdalmas rágás, visszatérő migrénes fejfájás.
  • Pszichés: Az eredményes fogszabályozó kezeléssel magabiztos mosoly érhető el, javulhat az önbizalom. Tudományos kutatások bizonyítják, hogy a gyakori és magabiztos mosoly, a SIKER egyik kulcsa.

Gyermek fogszabályozás

Gyermekkorban a leghatékonyabb a fogszabályozás, és igen sokféle módszer áll rendelkezésünkre. A kellemes légkörnek és fogszabályozó szakorvosunk közvetlen személyiségének köszönhetően minden korosztály számára oldott légkörben, és gördülékenyen telnek a kezelések.

Mikortól érdemes a gyermeket fogszabályozásra vinni?

Többnyire 7 éves kortól javasoljuk, mert ekkorra a legtöbb gyermeknek előbújnak az első maradó fogai, így a fogszabályozó szakorvos időben diagnosztizálhatja, illetve korrigálhatja a várható fogazati és/vagy harapási rendellenességeket.
Néhány esetben szükséges lehet a kisgyermekkori konzultációt akár 3-5évesen is, pl. alábbi jelenségek esetén: szájlégzés, gyakran előretolt nyelv, nap közben is gyakori ujjszopás, „furcsán” kibújt tejfogak, nehézségekkel járó harapás illetve rágás, túlzottan előre álló felső fogív, elülső nyitott harapás, „bulldog-harapásnál”.

Gyermekkori fogszabályozó kezelés típusok

  • Megelőző kezelések: Tejfogazat idején kivehető készülékek és megelőző trénerek.
  • Váltó fogazat idején: Kivehető készülékek, részlegesen rögzített és rögzített készülékek sokféle típusa alkalmazható.

Trendi, színes fogszabályzó készülékek

 A 12 éve feletti gyerekek és fiatal felnőttek különösen kedvelik a kreatív megoldásokat, a színes és figuratív ligatúrákkal díszített fogszabályzókat.

Biológiai fogszabályozás

Az önligírozó fogszabályozó, egy lágy erőkkel működő rögzített fogszabályozó készülék, amely gyorsabb, hatékonyabb fogszabályozást tesz lehetővé és komfortosabb viseletet nyújt.
A önligírozó bracketek beépített zárral rendelkeznek, így lágyabban fejti ki hatását. A fog- és csontbarát eljárás folyamatos kis erőleadással dolgozik, így gyorsabban szabályozza a torlódott fogazatot, és komfortosabb viseletet biztosít.
A hagyományoshoz képest biológiai erővel (nem túl nagy erővel) működik, így tehát nem akadályozza meg az önregeneratív folyamatok megvalósulását, és az izommozgást, az izomerőt alakítja át a fogakat szabályozó erőkké. A biológiai felfogású rendszer jóval humánusabb.
Típusai: Az önligírozó készülék elérhető fém, zafír és porcelán változatban is, így akár a fogszínhez illeszkedő láthatatlan megoldást is választhat.

Láthatatlan fogszabályozás, a Clear Aligner

A láthatatlan fogszabályozás rendkívül diszkrét és esztétikus módját nyújtjuk. A 3D technológiával készült Clear Aligner fogszabályozás teljesen láthatatlan és fémmentes megoldást nyújt.

A láthatatlan fogszabályozás több fajtája létezik, Incognito, ClearAligner. Mindegyik módszer lényege, hogy a külső szemlélő által láthatatlan a készülék.
Clear Aligner (és Invisalign) egy 3D átlátszó, láthatatlan kivehető fogszabályzó sín, amely bármikor kivehető, ezáltal komfortosabb, és sokkal nagyobb szabadságot biztosít, mint a rögzített készülékek. Annak ellenére, hogy kivehető készülék, mégis gyors és látványos eredményeket lehet vele elérni a hagyományos kivehető készülékekhez képest. Sőt további előnye, hogy nincs fémes íz, és a fémallergiás reakciók is kizárhatóak, hiszen ez az innovatív készülék teljesen fémmentes anyagból készült.
Incognito és egyéb lingualis eljárás folyamán a fogak belső felületére helyeződik a fogszbályzó sín, ezáltal marad láthatatlan a külső szemlélő számára a fogszabályzó.
Mindkét módszer jellemzője, hogy a legfejlettebb 3D technológiával készülnek. A fogak 3D modellezése után virtuálisan tervezzük meg a készüléket és 3D nyomtatás, vagy gyártás alakítja ki a teljesen egyénre szabott formát.

*A ClearAligner kezeléstípus csak egyszerűbb esetekben alkalmazható.

Rögzített fogszabályzók

A rögzített fogszabályzó készülék 12 éves kortól bármilyen életkorban alkalmazhatók, amellyel nagyobb fog elmozdulásokat is el lehet érni, és változatos megoldásokat tudunk nyújtani. Tovább:

Mivel a kezelés alatt folyamatosan viselni kell a rögzített készülékeket nagy előnye, hogy pontosabban tervezhető, mert nem a függ a viselőjétől az eredmény és a szükséges kezelési idő.
Típusai: A fogszabályzó készülékek működési elvüket tekintve lehetnek hagyományosak és lágyabb erővel működő önligírozó típusúak (alább gyors fogszabályozás). A bracket anyagától függően lehetnek fém, zafír, porcelán, és színes ligatúrákkal ellátott típusúak.

Kivehető fogszabályzók

A kivehető fogszabályzó készülékek leginkább gyermekkorban kerülnek felhasználásra, mint egy megelőző fogszabályozási folyamatként, ám az is előfordul, hogy felnőttkorban, amikor kisebb igazításokra van szükség, akkor is megfelelő a kivehető készülék használata. Tovább:

Kivehető készülékek bármilyen színben választhatók, valójában még mintás kivitelezésben is. A színes és csillogó fogszabályozó készülékekkel nagyon könnyen rá lehet venni a gyermekeket azok használatára, így a fogszabályozás könnyebbé válik a szülő számára.

A Myofunkcionális készülékek vagy trainerek: puha szilikongumiból készült, szintén mindkét fogívre ható megelőző fogszabályozó készülék. Nagy segítséget nyújtanak a szabálytalan fogazat kialakulásáért sokszor felelős rossz szokások leküzdésében ezek a myofunkcionáis trainerek, mint pl. nyelvlökéses nyelés, ujjszopás stb… ,amelyek tovább rontanák a fogazat és állkapocs fejlődését.

Retenciós készülékek: a rögzített fogszabályozó készülékek levétele után hordandó lemez vagy műanyag sín, mely a fogak eredeti helyzetükbe való visszatérését gátolja meg.

Színes fogszabályzó

Fogszabályozás kicsit másképp! Színes és egyedi! Felnőtteknek és gyerekeknek most 20% kedvezménnyel! A megbízhatóság és a hatékonyság továbbra is garantált, a stílus akár havonta cserélhető! Bővebben
A színes és formatervezett kiegészítőkkel még egyedibbé tehető a készülék nőies, férfias és gyerek verziókban egyaránt. Így a trendi fogszabályozóval mosolyod garantáltan önbizalomteli lesz. Ráadásul nem tudod megunni, mert havonta változtathatod a stílust!

Személyre szabott tervezés és stílus!

Már a tervezés első fázisában figyelünk arra, hogy minden tekintetben személyre szabott készüléked legyen. Elsősorban a végeredményt tűzzük ki célul (esztétikai, funkcionális, anatómiai és életminőség-javítási célokat egyaránt), de ugyanilyen nagy hangsúlyt helyezünk a kezelési idő alatti komfortérzetre és a megjelenésre. A fogszabályozó típusát a fogazatodhoz és az elérni kívánt célokhoz, míg a készülék megjelenését személyiségedhez, stílusodhoz, mosolyodhoz igazítjuk. Ezzel segítjük a magabiztos megjelenést már a kezelés megkezdésétől. Személyre szabott tanácsokat kapsz, és a végleges formát és színvilágot természetesen veled együtt választjuk ki.
Ragadd meg a lehetőséget, és tedd Te is egyedivé fogszabályzód!!!

 

Időpont kérés

Üzenet tartalma

Fájl csatolása

Megfelelő idősávok

Szolgáltatások

Kezelés típusa