Felnőtt pszichoterápia

Pszichoanalitikusan orientált pszichoterápia

Alapja: Az analitikusan orientált (pszichodinamikus) pszichoterápiák elméleti alapja a pszichoanalízis. Feltételezik, hogy az ember korai tapasztalatai, élményei nagy jelentőségűek a további életében is, és ha ezek az élmények negatívak, akkor elfelejtődnek ugyan, mégis komoly elakadást vagy kellemetlen tüneteket okozhatnak.
Célja: A nem időhatáros pszichoterápia célja az életvezetési nehézségek, pszichés tünetek hátterében álló rejtett lelki tartalmak, konfliktusok feltárása és feldolgozása.
A módszer "beszélgetős" pszichoterápia, a két ember közötti kapcsolatra alapoz. Heti egy vagy két alkalommal, szemtől szemben ülő helyzetben történik, a kliens feladata, hogy beszéljen minél nyíltabban mindarról, ami foglalkoztatja, a pszichoterapeuta pedig olyan megjegyzéseket tesz és visszajelzéseket ad, amelyek segítenek megérteni a rejtett összefüggéseket. A lépésről lépésre történő, érzelmekben is átélt felismerések egyre szabadabb és örömtelibb életet tesznek lehetővé.

Rövid dinamikus pszichoterápia

Alapjai: A rövid dinamikus pszichoterápia alapja szintén a pszichoanalitikus személyiségelmélet és kutatás, tehát a rejtett tudattalan összefüggések feltárásától és tudatosításától várja a pszichés tünetek feloldását.
Módszer: szintén beszélgetésen alapszik, de időhatáros, ami azt jelenti, hogy a kliens és a terapeuta viszonylag rövid időtartamban, 20-25 alkalomban állapodnak meg. Ez 3-6 hónapot jelent, attól függően, hogy heti egyszeri vagy kétszeri találkozásról van-e szó.
Célja: Akkor érdemes rövid dinamikus terápiát választani, ha egy meghatározott probléma van a fókuszban, amely meghatározza a terápia témáját. (Ezért nevezik fókuszterápiának is.) Ez lehet aktuális gyász, leválási nehézség, egy pszichés tünet, stb.


 

Időpont kérés

Üzenet tartalma

Fájl csatolása

Megfelelő idősávok

Szolgáltatások

Kezelés típusa