Gyerekfogászat

Gyermekfogászati kezelések  -  a prevenció jegyében, stresszmentesen

Biofogászatunk, Gyermekfogászatunk előtérbe helyezi a preventív kezeléseket, különösen a gyermekek esetében van erre több megoldási lehetős ég.

Tejfogtömés

Az ellátás célja, hogy az összes tejfogat őrizzük meg a fogváltásig. A kritikus év a tejfogazatban a 4. esztendő. A metsző fogak övszerűen szuvasodhatnak (cukros cumi stb.) kezelésük nehézkes. Az őrlő fogak szuvasodásait tömhetjük üvegionomer cementtel, vagy egyes esetekben a szuvas részt el lehet csiszolni.

Tejfog gyökérkezelés

Amennyiben a szuvasság nagyon mély szükség lehet erre a lépésre is. Általában az első tejőrlő fogaknál fordul elő. Az eljárás során a gyökerekbe nem nyúlunk, csak a koronai fogbelet távolítjuk el, majd ezután tömjük be a fogat.

Tejfog eltávolítása

A tejfog eltávolítása csak akkor javasolt, ha a tejfognak megfelelő maradó fog áttörése 1 éven belül várható. Amennyiben idő előtt kell eltávolítani a tejfogat ( főként 4-5-ös tejfog), akkor helyfenntartó alkalmazása ajánlott, ugyanis ez biztosítja a megfelelő maradó fogazat kialakulását.

Barázdazárás

Mi az a barázdazárás?

Az őrlőfogak felszínén barázdák vannak. A barázdazárás tulajdonképpen ezeknek a mély   barázdáknak egy speciális fluorid tartalmú anyaggal történő bevonását jelenti, így előzzük meg a későbbi fogszuvasodást. Az ép barazdáknál nincs szükség a fog fúrására, ezért fájdalommentes a kezelés, érzéstelenítés sem szükséges. A kezelés után azonnal lehet étkezni.

Mikor kell barázdazárásra vinni a gyerekemet?

A kezelést már tejőrlőkön is javasolt elvégezni, de az első maradandó fog megjelenésekor, ami 6-8 éves korban van, meg kell csináltatni. A kezelés nem fáj, érzéstelenítést sem igényel.

Fluoridos gyermekfogászati kezelés

A fogaknak állandó ápolásra van szükségük, a fogorvosi rendelőben és otthon is. A gyermekek fogászati kezelését időben kell megkezdeni.

Mikor van szükség fluorkezelésre?

Elsősorban fognyaki érzékenységnél, kezdődő szuvasodásnál, ózonozást követően, zománcsérülések,- repedések kezelésére. Ilyenkor, ha speciális védőlakkal ecseteljük a fogakat akkor ez növeli a fog ellenálló képességét

Kezelés menete

Speciális védőlakkal (fluorriddal, GC Tooth Mousse-szal) ecseteljük a fogat, a érzékenységnél, mély barázdánál a zárólakk előtt. A fogászati rendelőben a védőlakkot rászárítjuk a fogra, így nem terheljük a gyerek szervezetét felesleges fluorral - szemben az otthoni ecseteléssel, ahol a gyermek általában szinte mindent lenyel.

Otthoni kezelésre javaslatok

Otthon a GC Tooth Mousse használata ajánlott nem csak a gyermekeknek, hanem az egész családnak, fogmosás után, hetente 2-3 alkalommal, ha nincs panasz. Ez a készítmény ugyanis nem tartalmaz fluort, fogászatunkban kapható.

Sportvédő sínek

A sportbalesetek következményeként fellépő fogtörések, íny- és gyökérsérülések ill. egyéb elkerülhető fogtraumák megelőzésére az egyedi méretre készülő sportvédő sínek alkalmazását javasoljuk. A praxis laborban készülő sportvédő sínek igény esetén egyedi designt kapnak.

Interaktív fog- és szájápolás oktatás

Hogyan oktatunk mi?

 Stresszmentes környezetben, megfelelő pedagógiai módszerrel sajátíthatják el a gyermekek a helyes fogmosás lépéseit, a megfelelő táplálkozási szokásokat, és természetesen a kiegészítő szájápolási technikákat (mint pl. a fogköz tisztítás és ínyvédelem különböző eljárásai: a kézi fogkefe, fogselyem, elektromos fogkefe, és szájzuhany alkalmazása, valamint a fogkefe megfelelő kiválasztása). Mindezek nemcsak a gyermekfogak épségének megőrzését s zolgálják, de a későbbi stresszmentes szűrések és kezelések elősegítését is biztosítják.
 

Mire jó még a helyszíni oktatás?

Gyermekek esetében érdemes mielőbb elkezden i a fogorvossal és a kezelő egységgel való ismerkedést. Így mire a tényleges preventív és egyéb kezelésekre sor kerül, addigra a kisgyermekek kellő ráhangolódást követően, félelmek és szorongások nélkül  érkezhetnek a barátságos környezetbe, és magabiztosan foglalják el helyüket az ismerős fogorvosi székben. Ebből a célból is kiválóan alkalmas a rendelőnkben tartott interakítv fog- és szájápolás oktatás.
 
 

Időpont kérés

Üzenet tartalma

Fájl csatolása

Megfelelő idősávok

Szolgáltatások

Kezelés típusa