Csaláterápia

Miért épp családi konzultáció?

A gyermek, házastárs, vagy szülő tünete vagy kirívó viselkedése legtöbb esetben a családi rendszer nehézségeit jeleníti meg. Ezt a tapasztalatot hasznosítja az egyre népszerűbb családi konzultáció, családterápia, amelyben az egész család mint egység vesz részt. A családterápia az egyik leghatékonyabb pszichológiai tanácsadási módszer a  pszichológiai problémák kezelésére, mert a problémában érintett és a változtatásban érdekelt összes családtag aktívan részt vesz a folyamatban az együtt kitűzött közös terápiás cél elérése érdekében.

Miben segít?

  • Családi konfliktusok kezelése
  • Családi kommunikáció javítása
  • Családi traumák feldolgozása
  • Családi krízis kezelése
  • Nehéz élethelyzetek megoldásának segítése
  • Bármely családtagnál előforduló pszichés tünetek kezelése: pl. gyermekeknél az alábbiak   
(Gyermekkori magatartási, viselkedési, érzelmi problémák. Evéssel, alvással kapcsolatos problémák, szorongásos zavarok, kapcsolatteremtési problémák. Pszichoszomatikus betegségek kezelése, iskolától, óvodától való túlzott félelem, önértékelési problémák, önbizalomhiány. Teljesítményszorongás, kudarctűrési nehézség, éjjeli felriadás, elhúzódó, visszatérő vizelet- és széklettartási problémák, elektív muitizmus, Indulatkezelési problémák (túlzott agresszivitás, indulatkitörések), hangulati labilitás (elhúzódó lehangolt állapot, játéköröm elvesztése, kedvtelenség), és szülők nevelési problémával kapcsolatos kérdései.)

Hogyan segít?

A családterápiában nem az a lényeg, hogy ki a tünethordozó, ki a beteg!
A családterápiában soha nem az egyes egyéneket, vagy a családot okoljuk a gyermek, vagy más családtag problémáiért!
A családterápia egyszerűen a család együttműködését, segítségét kérjük abban, hogy minél hamarabbb és minden nézőpontból megvizsgáljva feltárjuk a kialakult nehézség folyamatát és kezelési módját. Együtt, az elérni kívánt célokat is sokkal könnyebb megtalálni, ha mindenki részt vesz, akkor több oldalról kap támogatást a páciens.
A családterápia jóval intenzívebb és dinamikusabb módszer, mint az egyéni terápia. Egy család valamilyen szinten "behozza" a rendelőbe a hétköznapi életét és működését. Irányított beszélgetések és különböző kommunikációs feladatok adása hamar segíti a családi dinamikában rejlő probléma feltárását, és megoldását, ez jelenti a nagyobb hatékonyságát.  
A családterápia átlagosan 6-12 alkalmat jelent, rendszerint kéthetente egy-másfél órás ülésekből áll, két terapeuta közreműködésével. Otthoni feladatok egészítik ki a rendelőben történteket.


 

Időpont kérés

Üzenet tartalma

Fájl csatolása

Megfelelő idősávok

Szolgáltatások

Kezelés típusa