Gyermek terápia

Miben segít a gyermek pszichoterápia, játékterápia?

A gyerekek fejlődése során gyakran előfordulnak kisebb-nagyobb nehézségek, krízisek, de általában ezek nyom nélkül el is múlnak. Vannak azonban olyan tünetek, problémák, amelyekre érdemes odafigyelni, és megkeresni az okát. Ilyen lehet a súlyos szorongás, éjszakai felriadás, bepisilés, körömrágás, némaság, dadogás, magatartás zavar, agresszív viselkedés, rossz tanulmányi eredmény, tanulási zavarok, figyelemzavar, TIC zavarok, szeparációs szorongás, alvászavarok, gyerekkori fóbiák (pl. iskolafóbia stb.), kapcsolati zavar, pszichoszomatikus zavarok (pl. fejfájás, hasfájás stb...).

Hogyan segít?

A gyermek pszichoterápia során a gyermekpszichológus a szülővel való beszélgetéssel kezdődik, majd a gyerekkel játékos tesztek készülnek (Szerepjáték, családrajz, bábozás, meseteszt...), és ha a probléma szükségessé teszi, hosszabb távú játékterápia indul. Ennek során a gyermek játékában és a terapeutával, gyermekpszichológussal való kapcsolatában megjeleníti és feldolgozza a feszültségeket, konfliktusokat

Gyakran segít a gyermek problémáinak kezeléséban a  szülői coaching bővebben.

Családterápia

A gyermekek pszichés tüneteit gyakran a leghatékonyabban családterápiával lehet kezelni. Ez a pszichoterápia olyan formája, ahol a család minden együttélő tagja részt vesz abban a terápiás folyamatban, amely a "tünethordozó" gyermek segítését, tünetmentesítését célozza meg. Amikor a gyermekpszichológus, szakpszichológus családterápiát javasol, fontos, hogy az egész család motivált legyen és aktívan tegyen azért,  bekövetkezzen a változás, amely pozitív irányba segíti a fejlődést. A tapasztalat azt mutatja, hogy a családterápiától sokan azért tartanak, mert azt hiszik, hogy az azt jelentené, hogy a család beteg, nem jól működik, nem szeretik egymást eléggé. Pedig éppen nem erről van szó, NEM beteg a család, csak arról van szó, hogy: ha mindenki, akinek fontos az "ügy" annyira, hogy részt vesz a terápiás folyamatban, akkor hatékonyabban lehet eredményt elérni.
(Mások azért tartanak tőle, mert költségesebbnek találják, mint az egyéni gyermekterápiát. Hiszen a szakmai protokoll szerint kettős vezetéssel, co-terapeuták vezetése alatt zajló családterápia díja közel kétszer annyi, mint egy egyéni terápia díja. Ez sem igaz így, sőt! A hatéknyoség révén, többnyire jóval kevesebb számú, és sok esetben ritkább gyakoriságú családterápiás ülés megtartása elegendő. Így hosszabb távon kifizetődőbb.) Családterápia bővebben.


 

Időpont kérés

Üzenet tartalma

Fájl csatolása

Megfelelő idősávok

Szolgáltatások

Kezelés típusa